Saturday, April 5, 2014

Sporty Chic

                                               - de la eleganta Chanel la rebela Cara -


            Dacă pe vremuri defineam prostul gust prin combinația “ trening cu pantofi cu toc”, astăzi ne permitem orice. De la îndrăzneală lui Chanel de a decreta că femeia respiră și se mișcă, îmbrăcând-o în sacou și în pantaloni, asortăm azi, fără nicio problemă, șapca de baseball cu un colier de perle, fusta conică și adidași. Avem totuși o problemă? 



            Cu siguranță există câteva reguli. O combinație Sporty Chic este greu de obținut, mai ales dacă ne propunem ca rezultatul să fie unul estetic. Pentru început, nu oricărui tip de siluetă i se potrivește acest stil. Știu, suntem pe cale să aruncăm laptopul pe geam, încă o restricție, discriminarea nu sună bine niciodată. Dar în cazul subiectului este adevărat. Sporty Chic nu este o invenție a secolului curent, ci mai degrabă una interbelică.“ Emanciparea femeii” ne spune ceva? Unul dintre pași a fost participarea sexului frumos la competițiile sportive. Acest lucru presupune, de obicei, o siluetă atletică, bine lucrată și întreținută. A urmat nevoia de a îmbina utilul cu plăcutul, până când am ajuns la unul dintre cele mai populare sporturi (sângeroase) din zilele noastre: promenada.



            Un alt aspect ar fi combinația în sine. Din respect pentru “ mămica” lui Sporty Chic, ar fi bine să încercam să nu aruncăm pe noi tot șifonierul. Chanel a împrumutat( și a reușit să impună în moda feminină, pe atunci strictă, incomodă) pantalonii de echitație, bluza marinărească cu dungi și sacoul pentru a le încânta pe toate femeile, nu doar pe unele în sensul“ Uite-o și p’aia!”. Oricât de rebel ar părea, stilul păstrează o linie, iar dezvoltarea se face pe verticală( orizontala e coșmarul!). Costumul de echitație este una dintre principalele surse: conic, elegant, totodată lejer. Deși s-a lansat în zona timpului liber aristocrat, a cunoscut apogeul în zona under a R n B-ului, unde șapca și bijuteriile masive din aur încrustate cu pietre( prețioase dacă se poate) sunt must- have. Cine nu își amintește de treningurile din materiale prețioase( mătase, catifea...) pe care le purta Missy Elliott pe covorul roșu de la Grammy 2000? Cine nu cunoaște ținutele Rihannei? Dar colaborarea Gwen Stefani- Vivienne Westwood cum vi se pare?   

            Printre designerii care au “șlefuit” Sporty Chic se află Michael Kors, Tom Ford, Stella McCartney, Marc Jacobs sau Jeremy Scott. Însă numele care devine sinonim cu Sporty Chic este al modelului de origine britanică, Cara Delevingne. Un trup perfect, atitudine pozitivă dar elegantă, ținute lejere- o imagine fresh și sofisticată. 


            



              Nici Karl Lagerfeld nu a rămas indiferent la impactul pe care acest stil revenit în vogă l-a avut asupra tuturor, designeri și celebrități deopotrivă, drept pentru care, ultima colecție Chanel poartă puternice amprente sport. Fără să renunțe la sacoul și la stofa ce au făcut casa de modă celebră, Lagerfeld transformă adidașii într-un accesoriu indispensabil. Puteți vedea întreaga colecție aici.



Sursa foto: Vogue si Flickr

1 comment: